Înapoi la rețete
Zeppole
Timp de preparare: 60 minute     Dificultate: Medie
Ingrediente

- Pentru zeppole: 125 ml apă   

- 125 ml lapte  

- 50 g unt  

- 150 g făină  

- 4-5 ouă  

- 1 g sare  

- 500 ml ulei Floriol natural bogat în vitamina E pentru prăjit.   

- Pentru cremă: 3 gălbenușuri   

- 40 g zahăr  

- 250 ml lapte  

- 25 g făină  

- 1 baton de vanilie /extract de vanilie  

- Pentru ornat: 100 g zmeură   

Mod de preparare

Pași de preparare zeppole

1. Pune laptele și apa la fiert împreună cu sarea și cu untul.

2. Înainte să atingă punctul de fierbere, ia oala de pe foc, adaugă făina și amestecă până când se încorporează toată făina, iar compoziția se desprinde de pe pereții cratiței.

3. Adaugă pe rând câte un ou și amestecă până obții o cremă catifelată.

4. Pune compoziția rezultată într-un poș, taie hârtia de copt în pătrate de 10/10 cm și pe fiecare formezi cu ajutorul poșului gogoșele mici de aluat în formă spiralată.

5. Încinge uleiul într-o tigaie și așază zeppolele în uleiul încins cu ajutorul hârtiei de copt. Prăjește-le la foc mic, îndepărtând cu un clește hârtia care a rămas prinsă de aluat. După ce s-au rumenit, scoate-le deoparte pe hârtie absorbantă să se scurgă de ulei și să se răcească.

6. Dupa ce se răcește, umpli cu crema de vanilie zeppolele pe care le-ai despicat lateral cu ajutorul unei lingurițe. Ornează-le cu zmeură și cu un praf de zahăr pudră.

Pași de preparare a cremei de vanilie

1. Amestecă gălbenușurile cu zahărul până când compoziția devine cremosă.

2. Pune laptele pe foc și încălzește-l până aproape de punctul de fierbere. Adaugă batonul de vanilie despicat împreună cu semințele de vanilie ori extractul de vanilie. După 10 minute poți scoate batonul de vanilie.

3. Adăugă făina peste amestecul de ouă și vei obține în scurt timp o pastă omogenă.

4. Toarnă 2/3 din laptele cald peste compoziția din castron, amestecând constant. După ce se omogenizează bine, toarnă totul peste laptele rămas în cratiță.

5. Pune cratița la foc mediu și amestecă permanent cu telul, până ce începe să clocotească. Amestecă în continuare, încă 1-2 minute, până când crema obține textura de budincă.

Poftă bună!