Mood Food, retete pentru starea ta de spirit! Descarca aplicatia pe telefonul tau: Google Play | App Store
Pulpa de rata confit, cu linte si mere caramelizate
Inapoi la retete
Timp de preparare: 3 ore (plus timpul de marinat peste noapte)
Dificultate: complexa
Ingrediente
  • PENTRU RATA CONFIT:3 foi de dafin, pisate  
  • 3 catei de usturoi, tocati grosier  
  • 50g sare grunjoasa de mare  
  • 4 pulpe de rata  
  • aproximativ 400g grasime de rata sau de gasca   
  • 400ml ulei Floriol Floarea Soarelui  
  • frunze de salata, pentru servit  
  • PENTRU LINTE: 1 lingura ulei de Floriol de Floarea Soarelui   
  • 1 morcov, tocat marunt  
  • 1 ceapa, tocata marunt  
  • 1 tulpina de telina (Apio), tocata marunt  
  • 1 frunza de dafin  
  • 200g de linte verde  
  • 500ml supa de pui   
  • PENTRU MERELE SI CEAPA CARAMELIZATE:50g unt  
  • 2 linguri ulei de Floriol de Floarea Soarelui  
  • 1 lingurita de zahar  
  • 2 cepe, taiate in sferturi  
  • 4 mere mici (sau 8 mai mari, taiate in jumatati)  
Mod de preparare

1 Pentru rata confit, amesteca piperul cu foile de dafin, usturoiul si sarea, apoi presara o treime din mix pe fundul unui vas termorezistent. Asaza deasupra pulpele de rata, cu pielea in sus, intr-un singur strat, apoi presara restul de sare. Acopera cu folie alimentara si da-le la frigider peste noapte timp de cel putin 24 de ore.

2 Incinge cuptorul la 140ºC. Indeparteaza sarea nedizolvata de pe carne. Pune grasimea de rata sau de gasca si uleiul Floriol de Floarea Soarelui intr-o cratita care poate fi data si la cuptor si las-o pe foc pana cand se topeste complet si incepe sa faca bule de aer. Stinge focul si scufunda pulpele de rata in grasime – trebuie sa fie complet acoperite, asa ca mai poti adauga ulei Floriol daca este nevoie. Da-le la cuptor timp de 2 ore si nu iti face griji ca ar fi „prea multa grasime”, carnea nu va absorbi deloc din grasime, ci va iesi crocanta si delicioasa la final.
3.In timp ce se gateste carnea, pregateste lintea. Incinge uleiul Floriol Floarea Soarelui intr-o cratita incapatoare. Adauga morcovul, ceapa, telina, foaia de dafin si soteaza legumele la foc moderat timp de 10 minute, pana se inmoaie. Pune si lintea in cratita si mai soteaza timp de 1-2 minute. Toarna supa peste ingrediente si fierbe totul, fara capac, timp de 20-25 de minute pana ce lintea e frageda si cea mai mare parte a lichidului a fost absorbita.
4 Scoate rata de la cuptor si lasa pulpele sa se raceasca in grasime. Cand devin manevrabile, transfera-le intr-o tava pentru friptura. Mareste intensitatea cuptorului la 180°C. Da-le la cuptor timp de 20 de minute, pana se rumenesc uniform, iar pielea devine crocanta.
5 Pentru merele si ceapa caramelizate, pune untul si uleiul intr-o tigaie incapatoare, impreuna cu zaharul, si pune tigaia pe foc mic, amestecand pana cand zaharul se topeste. Adauga ceapa si merele impreuna cu un strop de zeama de lamaie si soteaza-le timp de aproximativ 5 minute, pana cand merele devin aurii.
6 Pentru a servi, pune lintea pe farfurii, asaza cate o pulpa de rata deasupra si aranjeaza mere si ceapa caramelizata pe margini.

Pofta Buna!