Mood Food, retete pentru starea ta de spirit! Descarca aplicatia pe telefonul tau: Google Play | App Store
Prajitura cu ghimbir si glazura de ciocolata
Inapoi la retete
Timp de preparare: 1 ora si 30 minute
Dificultate: medie
Ingrediente
  • 240g de unt, taiat cubuleţe  
  • 2 linguri de ulei Floriol Floarea Soarelui, plus extra pentru uns  
  • cacao, pentru presarat  
  • 350g de ciocolata neagra tocata  
  • 2 linguri sirop de ghimbir  
  • 240g de zahar  
  • 5 oua, albusurile separate de galbenusuri  
  • 75g de migdale macinate  
  • 1 linguriţa de ghimbir macinat  
  • 5 linguri sirop de artar   
  • PENTRU GLAZURA: 140g de ciocolata neagra tocata marunt   
  • 150ml de smantana pentru frisca  
  • 25g de unt   
  • fasii de ciocolata, pentru decor  
Mod de preparare

1. Incinge cuptorul la 150°C. Unge cu ulei si tapeteaza cu hartie de copt o forma de chec. Unge hartia de copt cu ulei si presara puţina cacao deasupra.

2. Pune ciocolata, uleiul Floriol Floarea Soarelui, siropul de ghimbir si untul intr-un vas termorezistent si asaza vasul deasupra unei cratiţe cu apa ce fierbe la foc mic. Amesteca din cand in cand, pana obţii o compoziţie fina. Ia amestecul de pe foc si lasa-l sa se raceasca.

3. Pune zaharul intr-un vas mare si adauga galbenusurile. Bate-le pana obţii un amestec cremos. Toarna mixul de ciocolata topita peste galbenusuri si amesteca pana se omogenizeaza. Intr-un alt bol curat, bate albusurile spuma, impreuna cu un praf de sare.

4. Presara migdalele si ghimbirul in mixul de ciocolata si amesteca folosind o spatula. Adauga o treime din cantitatea de albus si amesteca pana obţii o crema. Incorporeaza treptat si restul de albus, pana se omogenizeaza.

5. Pune amestecul de ciocolata in forma pregatita si niveleaza-l usor. Da-l la cuptor timp de 50-60 de minute, pana cand un beţisor de lemn infipt in mijlocul tortului iese cu firimituri umede lipite de el. Lasa tortul la racit in forma.

6. Pentru a prepara glazura ganache, pune ciocolata intr-un vas termorezistent. Adauga smantana, untul si siropul de ghimbir. Asaza vasul peste o cratiţa cu apa ce fierbe la foc mic si se amesteca pana cand ciocolata se topeste si se obţine o compoziţie catifelata. Ia de pe foc si las-o sa se raceasca puţin.

7. Scoate prajitura din forma cu ajutorul unei spatule, apoi asaza-l pe un platou. Insiropeaza cu sirop de artar. Intinde glazura pe deasupra si las-o sa se intareasca inainte de a servi. Decoreaza cu fasii de ciocolata.

Pofta Buna!