Mood Food, retete pentru starea ta de spirit! Descarca aplicatia pe telefonul tau: Google Play | App Store
Curcan la cuptor cu rozmarin si gravy
Inapoi la retete
Timp de preparare: 3-4 ore
Dificultate: complexa
Ingrediente
  • PENTRU CURCAN: 1 curcan de 5-6kg   
  • 100g de unt, la temperatura camerei  
  • 100ml de ulei Floriol Floarea Soarelui  
  • 1 mana de rozmarin  
  • 4 cepe mari  
  • foi de dafin  
  • cartofi copti, pentru servit  
  • PENTRU SOSUL GRAVY: 1 lingura ulei Floriol Floarea Soarelui  
  • 1 ceapa, tocata  
  • 1 morcov, tocat  
  • 1 foaie de dafin  
  • 2 linguri de faina  
  • 850ml supa de pui sau de curcan   
  • zeama si resturile din tava in care ai copt curcanul  
Mod de preparare

1. Incinge cuptorul la 160°C. Sterge bine curcanul cu prosoape de hartie. Cantareste pasarea si calculeaza timpul de gatire la 40 de minute per kilogram. Amesteca untul cu uleiul Floriol Floarea Soarelui, apoi asezoneaza bine. Introdu usor degetele sub pielea curcanului, incepand de la gat, desprinzand pielea de pe piept si pulpele superioare. Intinde untul si uleiul Floriol Floarea Soarelui pe sub piele, apoi netezeste-o la loc. Taie o ceapa pe jumatate si introdu-o in cavitatea curcanului, impreuna cu foile de dafin si cateva fire de rozmarin.

2. Unge curcanul cu ulei din belsug si asezoneaza-l. Taie restul cepelor pe jumatate si asaza bucatile intr-o tava unsa cu ulei Floriol Floarea Soarelui. Pune curcanul peste ceapa, acopera complet pasarea si tava cu folie de aluminiu, ca un cort. Da-l la cuptorul incins si coace-l in funcție de timpii calculați – vezi primul paragraf.

3. Cu 30 de minute inainte ca timpul de gatire sa se termine, scoate curcanul si incinge cuptorul la 180°C. Indeparteaza folia de aluminiu si pune tava inapoi la cuptor pentru inca 30 de minute, pana cand curcanul se rumeneste.

4.Scoate tava din cuptor si lasa deoparte curcanul, acoperit cu folie, timp de cel puțin 30 de minute si pana la o ora inainte de servire. Pastreaza lichidul si ceapa din tava pentru prepararea sosului gravy.

5.Pentru sosul gravy, incinge uleiul Floriol Floarea Soarelui intr-o cratita nonaderenta, prajeste ceapa, morcovul si dafinul, pana cand ceapa devine aurie. Adauga faina si toarna supa de pui, amestecand. Lasa totul sa fiarba pe foc mic timp de 15 minute. Indeparteaza foaia de dafin, apoi mixeaza sosul cu un blender, impreuna cu zeama ramasa in tava si ceapa. Pune totul intr-o cratita, lasa amestecul sa stea cateva minute si indeparteaza grasimea care se ridica la suprafata. Pune cratita pe foc si, amestecand incontinuu, lasa sosul sa dea intr-un clocot. Asezoneaza dupa gust. Serveste curcanul cu cartofi copti si gravy alaturi. Decoreaza platoul cu firele ramase de rozmarin.

Pofta Buna!