logo

Mihaela Sava

Ingrediente:

Pentru cojile de eclere:

  • 250 ml apă
  • 150 g făină
  • 100 ml ulei Floriol Vitamina D
  • 4 ouă
  • Un praf de sare

Pentru crema de vanilie mousseline:

  • 300 ml lapte
  • 1/2 păstaie de vanilie (sau extract de vanilie, dar care conține semințe)
  • 3 gălbenușuri
  • 50 g zahăr
  • 20 g amidon
  • 20 g făină
  • 1 praf de sare
  • 150 g unt la temperatura camerei

Pentru bezea:

  • 2 albușuri
  • 100 g zahăr tos
  • 1 praf de sare

Modul de preparare:

Nu am cunoscut pe nimeni până acum caruia să nu-i placă eclerele. Cu toate că sunt o împătimită a deserturilor, cred cu tărie că este loc pentru obiceiuri sănătoase în fiecare bucătărie.

Cojile de eclere:

  1. Într-o cratiță punem la fiert la foc mic apa și uleiul. Când dă în primul clocot, luăm de pe foc și turnăm toată făina dintr-odată. Punem înapoi pe foc și amestecăm până se fomeaza o bilă – lăsăm la răcit. Când aluatul este răcit (nu e obligatoriu să fie rece-rece, ci să nu mai fie fiebinte pentru a nu “coace” ouăle) adăugăm ouăle pe rând, unul câte unul. Atenție, nu adăugați următorul ou până ce nu se încorporează cel de dinainte.
  2. După ce am încorporat ouăle punem aluatul într-un poș cu șpriț special pentru eclere care are o parte zimțată și una fină. Dacă nu aveți, folosiți un poș cu dui. În tava cuptorului punem hârtie de copt, apoi șprițăm eclerele: ținem poșul semi perpendicular pe tavă și împinge cu forță moderată compoziția.
  3. Formăm batoane de 5-6 cm (ținem cont de faptul că acestea își vor mări dimensiunea la copt). Coacem la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 10 minute, apoi scădem temperature la 170 de grade pentru încă 20 de minute.
  4. Regula de aur: nu deschideți ușa cuptorului în primele 15-20 de minute pentru că dacă o faceți, cojile de eclere se vor lăsa și veți avea niște plăcinte turtite
  5. Le scoatem din cuptor și le lăsăm la răcit, apoi le tăiem în două – vom observa că vor fi goale pe dinăuntru, locaș numai bun pentru cremă. 

Crema:

  1. Într-o oală cu fundul gros punem laptele și praful de sare, apoi punem la foc mediu. Într-un bol amestecăm gălbenușurile cu zahărul și amidonul. *Ideal este să amestecăm cu un tel sau lingură de lemn doar cât să se omogenizeze. Dacă amestecăm cu mixerul, gălbenușurile se vor deschide la culoare și nu vom avea crema galbenă, frumoasă.
  2. Când laptele scoate aburi și este înfierbântat bine, îl luăm de pe foc și, în fir subțire turnăm ¼ din cantitate peste gălbenușuri, amestecând continuu. Facem acest lucru pentru a tempera compoziția și a evita coacerea galbenușurilor.
  3. După ce am amestecat bine, adăugăm compoziția cu ouă peste lapte și punem totul la foc mediu spre mic. Amestecăm continuu, aproximativ 2-3 minute, până când compoziția se îngroașă și nu mai simțim gustul de amidon.
  4. După ce crema s-a răcorit puțin, încorporăm ușor untul tăiat cubulețe. Când crema este gata, o acoperim obligatoriu cu folie de plastic, dar atenție! punem folia direct pe suprafața cremei, nu pe vas, astfel evităm formarea crustei și o lăsăm până se răcește complet (la temperatura camerei).
  5. Punem crema într-un bol și o mixăm așa, simplă, pentru maximum un minut. Apoi, mixând continuu, adăugăm treptat câte o bucățică de unt care și el trebuie să fie la temperatura camerei. Vom obține o cremă aerată, dar foarte fină.

Bezeaua:

  1. Mixăm gălbenușurile cu praful de sare 1 minut, apoi adăugăm treptat câte o lingură de zahăr – nu adăugăm a doua lingură până când zahărul nu este dizolvat. Mixăm până obținem o bezea fermă.

Montaj

  1. Tăiem eclerele în 2 pe lungime. Punem crema mousseline într-un poș, umplem fiecare jumătate de ecler, apoi adăugăm peste “capacul”. Punem bezeaua în alt poș cu șpriț îngust, decorăm eclerele cu ea apoi, cu ajutorul unei torțe, flambăm ușor bezeaua.

Floriol Vitamina D

Știați că o porție zilnică de 20 g de ulei Floriol îmbogățit cu vitamina D conține 30% din doza zilnică recomandată de vitamina D? Vitamina D contribuie la o funcționarea normală a sistemului imunitar. Găsești aici câteva rețete în care poți folosi Floriol îmbogățit cu vitamina D.